
Olympic Rowing

Omdat de roeisport - versie op de Olympische Spelen altijd gebruik maakt van een rollend zitbankje gebruiken wij soms 'rolbankroeien'. Op deze foto van een SportNaSchool - sessie, zie je duidelijk de 'slide' of de smalle 'spoortjes' waar de wieltjes van de rolbankjes op rollen. Het belangrijkste vermogen in deze vaarsport komt sindsdien ook uit de beenspieren, in combinatie met de beschikbare maximale longcapaciteit. Roeitechniek, inzicht en ervaring deden ons in Parijs wel bijna het brons pakken in de skiff.

De engelstalige landen domineren de meeste finales op wereldtop - wedstrijden. Maar ook de Italianen en de Roemeense vrouwen zijn er altijd bij. In Parijs was Nederland het absolute top - land. Maar Great Britain won wel (opnieuw) de zware heren - acht.

Van 1875 tot het Interbellum was de Régate de Cluysen - Terdonck op Hemelvaartsdag op het Kanaal Gent-Terneuzen de tweede belangrijkste roeiwedstrijd van (minstens) West - Europa, na 'Henley'. De Olympische roeisport, waar het gebruik van een rijdende rolbank vanaf het einde van de 19e eeuw zijn intrede deed, was tijdens de hoogdagen van de 'Buutsesvoaringe' sport nummer één en een massale publiekstrekker. Met gescheiden toeschouwers - zones en dito toegangsprijzen. Les Belges, 'These bloody Belgians' waren begin 20e eeuw tot 1909 voortrekkers en absolute wereldtop in acht en ook in skiff. Ze wonnen vier keer de 'Grand Challenge Cup' , het topnummer op de 'Henley Royal Regatta van onder andere 'Leander Rowing Club' De voorbereiding ging altijd door op het Kanaal Gent - Brugge, dat reeds enkele decennia ontoegankelijk is voor roeisport vanwege de Seine-Schelde verbinding.
Coastal Rowing, Beach Sprint en Remo de Traineras 13+1



